Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 20:40

ΗΘΙΚΑ ΘΑΥΜΑΤΑ. Β΄μέρος.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

          Με τη χάρη του Θεού, για 2η συνεχή ομιλία θα ασχοληθούμε με το παρεξηγημένο, άλλες φορές δυσφημισμένο, αλλά και απαραίτητο για την τόνωση της πίστης μας, θέμα του θαύματος.

           Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη ομιλία «περί θαυμάτων», είδαμε ότι για να επιτελεστεί ένα θαύμα χρειάζεται να γνωρίζουμε την εξίσωση, πίστη + Θεία Χάρη = θαύμα, αυτό ισχύει εφόσον ζητούμε κάτι που είναι σύμφωνο με τη σωτηρία μας. Ο Θεός μας διαβεβαίωσε ότι «εάν έχετε πίστη σαν  κόκκο σιναπιού, θα πείτε στο όρος αυτό, να  μεταβείς από εδώ εκεί, και θα μεταβεί, και τίποτα δεν θα σας είναι αδύνατο». Είναι πολύ χαρακτηριστικό ένα γεγονός από το βίο του Αγίου Μάρκου του ασκητού, όταν μιλώντας για την πίστη σε κάποιον, επανέλαβε τον παραπάνω λόγο του Χριστού μας και πράγματι ένα βουνό άρχισε να σείεται, τότε ο Άγιος είπε:-Στάσου δεν το είπα σε σένα. 

         Ποιο το όφελος όμως να μετακινούμε βουνά ή να πραγματοποιούμε ιαματικά θαύματα, όταν μέσα μας τρέφουμε άγρια θηρία του φθόνου και της κακίας; Σε τι ωφελήθηκαν οι Ιουδαίοι που είδαν τόσα θαύματα, ακόμα και αναστάσεις νεκρών, όμως έμειναν αναίσθητοι και έφτασαν στο σημείο να σταυρώσουν τον Ευεργέτη; Οι Φαρισαίοι δεν έμεναν ικανοποιημένοι με τα θαύματα, που έκανε ο Κύριος. Τα εύρισκαν χωρίς πολλή σημασία. Και του ζητούσαν ένα θαύμα με ιδιαίτερη σημασία: ένα – όπως το έλεγαν οι ίδιοι – «σημείον εκ του ουρανού». Το συμπέρασμα είναι ότι εκτός των εντυπωσιακών «σημείων» που συγκλονίζουν υπάρχουν και εκείνα που αφορούν την ψυχή και αυτά λέγονται ηθικά θαύματα. Χωρίς αυτά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα εξωτερικά θαύματα.

      Οι πρώτοι χριστιανοί ήταν ελάχιστοι σε σύγκριση με τους ειδωλολάτρες, 1 προς 1.000 ωστόσο αυτή η μειονότητα άσκησε τεράστια επίδραση σε όλο τον κόσμο και έλκυαν τα πλήθη των απίστων. Ποιο ήταν το μυστικό; Τα θαύματα που έκαναν απλοί αλιείς; Ναι! Εν ονόματι του Κυρίου. Αλλά περισσότερο μαγνήτιζε τα θαύμα της αγάπης, της ανεξικακίας. Π.χ. στην Αλεξάνδρεια το κέντρο ειδωλολατρίας το 2ο αιώνα μ. Χ. σε ένα φοβερό λοιμό που πολλοί πέθαιναν αβοήθητοι ενώ οι ειδωλολάτρες εγκατέλειπαν τους ίδιους τους συγγενείς τους, οι χριστιανοί παρέμειναν να διακονήσουν τους ασθενείς παρόλο που κολλούσαν την ασθένεια… θυσιάζονταν υπέρ των εχθρών τους. Σήμερα το ¼  των ανθρώπων είναι χριστιανοί, αλλά λείπει η αγάπη και φύτρωσε τον δέντρο του μίσους με καρπούς θανατηφόρους. Προτιμότερο να υπάρχουν λίγοι χριστιανοί με αγάπη από το πλήθος χριστιανών με εγωισμό που σκανδαλίζουν.  Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΘΑΥΜΑ.

      Ένα άλλο μέγιστο ηθικό θαύμα είναι η μετάνοια. Εάν δούμε ένα παράλυτο στα πόδια, ή στα χέρια, ή τυφλό, ή κωφάλαλο να θεραπεύεται με θαύμα, θα χαιρόμασταν. Αλλά ανώτερο θαύμα είναι να δούμε τα πόδια κάποιου που νυχτοπερπατούσαν, με τη μετάνοια να οδηγούνται στην εκκλησία κάθε Κυριακή. Το χέρι του φιλάργυρου ξαφνικά να ελεεί. Τα αυτιά που άκουγαν κοσμικά τραγούδια, έπειτα να ακούνε ύμνους και λόγια του Θεού. Το στόμα που έλεγε βρισιές ή κατέκρινε, να προσεύχεται. Π.χ. ένας ληστής που λεγόταν Φλαβιανός, έβαλε στόχο να ληστέψει ένα γυναικείο μοναστήρι. Ντύθηκε με ράσα για να ξεγελάσει τις μοναχές. Εκείνες νόμιζαν πως είναι κάποιος φωτισμένος γέροντας της ερήμου και από σεβασμό του παρέθεσαν τράπεζα και του έπλυναν τα πόδια, ενώ εκείνος έψαχνε την κατάλληλη στιγμή για να δράσει. Στη μονή υπήρχε κάποια κωφάλαλη την οποία έλουσαν με το νερό του ποδόλουτρου του δήθεν γέροντα, πράγματι η μοναχή θεραπεύτηκε. Βλέποντας το θαύμα ο ληστής ήρθε σε συντριβή και μετάνοια και στη συνέχεια έζησε ασκητικά και κοιμήθηκε Οσιακά ως θαυματουργός.  

Η ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΙΣΤΟ ΘΑΥΜΑ.

         Ένα τρίτο θαύμα είναι ο λόγος του Θεού - το Ευαγγέλιο. Ο Μέγας Αντώνιος σε ηλικία 18 ετών όταν πήγε να εκκλησιασθεί άκουσε την περικοπή του πλούσιου νεανία και τον λόγο του Κυρίου «πώλησον τα υπάρχοντά σου και δος πτωχοίς» τότε αισθάνθηκε θείο σεισμό, δώρισε την περιουσία του και αφοσιώθηκε στην προσευχή και στην απόκτηση αρετών.

         Ο γλυκύς Λακτάντιος μιλώντας για την επίδραση του Θείου Λόγου λέει «δώσε μου έναν οργίλο και βλάσφημο και με λίγα λόγια Θεού θέλω τον ηρεμήσω, δώσε μου μέθυσο και θα τον κάνω νηστευτή». Όπως ο Κύριος παρουσιάστηκε με ευτελή ρούχα και ταπεινή καταγωγή έτσι και το Ευαγγέλιο είναι γραμμένο με απλά λόγια όμως κρύβει απέραντη και αιώνια σοφία και αλήθεια. Οι λόγοι του θαυματουργούν όπως οι νάρκες που είναι κρυμμένες στο χώμα, αν κάποιος πέσει πάνω ανατινάσσεται. Το Ευαγγέλιο ανατινάσσει τα πάθη μας και μας οδηγεί στις αρετές. Ο Βολταίρος και νωρίτερα ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος παραδέχονται πως ενώ η διδασκαλία τους που ήταν σωστή κανείς δεν τη μιμήθηκε και δεν την εφάρμοσε, σαν μελετάς το Ευαγγέλιο αποκτάς θείο πυρ στην καρδιά σου.

             Η ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΘΑΥΜΑ.

   Το εργαστήριο των θαυμάτων είναι η Εκκλησία και τα μυστήριά της, κατασκευαστής είναι ο Θεός. Στον πνευματικό αυτό εργαστήριο εισέρχεται ο άνθρωπος αμαρτωλός και εξέρχεται άγιος. Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομός παρομοιάζει την εκκλησία σαν την κιβωτό του Νώε, αλλά ανώτερη, διότι τότε δέχθηκε ζώα, λύκο – κόρακα και απέδωσε ζώα. Ενώ η εκκλησία δέχεται λύκο (άνθρωπο άρπαγα) και αποδίδει αρνίο (ελεήμονα), δέχεται κόρακα (σκοτεινό) και αποδίδει περιστέρι (λευκασμένο άγιο).  

ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥΝ.    

κύκλος ομιλιών ενορίας Παναγίας Παραβουνιώτισσας.

Διαβάστηκε 3040 φορές
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3