Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012 11:58

Μνησικακία.

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Όπως μία κόρη που πλησιάζει η ώρα να παντρευτεί, συγκεντρώνει προίκα για το νοικοκυριό της, έτσι εμείς πρέπει να κανονίσουμε την πνευματική μας προίκα. Το κυριότερο όμως για την κόρη, δεν είναι η προίκα αλλά ο έρωτας και η αγάπη. Και εμείς πρέπει κυρίως να έχουμε μέσα στην καρδιά μας αγάπη προς τους συνανθρώπους μας και προς το Θεό.

      Σήμερα θα μιλήσουμε για το πάθος της μνησικακίας, πως αντιμετωπίζεται, πως αντικαθιστάται από την αρετή της αγάπης. Μνησικακία= να θυμάσαι συνεχώς μέσα στην καρδιά σου το κακό που σου έκαναν, να μένεις πολλές νύχτες άυπνος γιατί δεν σου φεύγει από το νου, να το δείχνεις με το ύφος σου, με τα λόγια, με τα έργα και να ψάχνεις ευκαιρία να ανταποδώσεις.

      Όμως ο Χριστός ζητάει από εμάς ένα άλμα. Γιατί ποιο το όφελος να αγαπάμε όσους μας βολεύει, αυτούς δηλαδή που δεν μας βλάπτουν, και οι ειδωλολάτρες και οι αμαρτωλοί το ίδιο κάνουν, μεταξύ τους τα βρίσκουν, αλλά το να αγαπάς αυτόν που σε έβλαψε είναι μια θυσία. Π.χ. το 1974 οι Τούρκοι είχαν εισβάλει στα εδάφη των Κυπρίων και σε κάποιο από αυτά, στην αυλή, συγκέντρωσαν 15 ανθρώπους, με σκοπό να τους εκτελέσουν. Ο στρατιωτικός πριν δώσει εντολή για τον πυροβολισμό, έκοψε λίγα σταφύλια για να φάει, όμως τον πρόφτασε ένας δάσκαλος επειδή ήταν ψεκασμένα με δηλητήριο και του είπε να μην φάει. Συγκινημένος από την ανεξικακία του ο αξιωματικός, άφησε ελεύθερο τον δάσκαλο και όλους τους συντρόφους του.

     Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που μισούν παράφορα ακόμα και τα παιδιά τους, τους γονείς, τα αδέλφια, τους γείτονες. Υπήρχε σε μία πολυκατοικία ένας χριστιανός που παρακάλαγε τον Χριστό να βλάψει τον γείτονά του, επειδή τον ενοχλούσε με την δυνατή μουσική καθημερινά. Πράγματι ένα βράδυ σε όνειρο του παρουσιάστηκε ο ίδιος ο Χριστός και τον έφερε μπροστά σε ένα γκρεμό που στην άκρη βρισκόταν ο γείτονάς του και του είπε:

 - Σπρώξε τον αφού το επιθυμείς.

 -Μα Χριστέ μου εγώ προσευχόμουν να με απαλλάξεις εσύ, είπε ο «ο πιστός χριστιανός».

-Δεν μπορώ να κάνω εγώ κάτι τέτοιο για κάποιον που έχυσα το Αίμα μου επάνω στο Σταυρό.

Τότε κατάλαβε ο άνθρωπος το λάθος που έκανε στην προσευχή του, να βλαφτεί ο γείτονάς του και μάλιστα από τον ίδιο το Θεό της Αγάπης.

       Πρέπει να προσέχουμε ώστε και τα λόγια μας να μην δείχνουν κακία. Ένας κακός λόγος και τον καλό τον κάνει κακό, ενώ ένας καλός λόγος αναπαύει και ηρεμεί. Αν θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους συνανθρώπους μας πρέπει να προσέχουμε το «στοματάκι μας» να μην στάζει φαρμάκι από πικρόχολα λόγια. Μια σταγόνα με μελάνι ακόμα και ένα δοχείο με νερό το θολώνει αν πέσει σε αυτό, έτσι και ο λόγος κακίας μαυρίζει τις σχέσεις μας. Να παραμερίζουμε τα κουσούρια των άλλων, να μην τα θίγουμε, αλλά να βλέπουμε την καλή πλευρά.      Δεν παραπονέθηκε κανείς γιατί τα κάστανα έχουν εξωτερικά βελόνες που τρυπάνε, ή επειδή τα καρύδια έχουν σκληρό τσόφλι, κανείς δεν σταμάτησε να τα τρώει επειδή δυσκολεύουν στο καθάρισμα, αλλά αφού με κόπο τα ανοίγεις τρως τον νόστιμο καρπό.(Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς)

       Π.χ. ένας νέος συνάντησε κάποιον γέρο σε ένα δάσος που προσπαθούσε με δυσκολία να κόψει ξύλα. Επειδή τον λυπήθηκε τον βοήθησε κόβοντας εκείνος τα ξύλα που χρειαζόταν ο γέρος. Όταν τελείωσαν κάθισαν λίγο να ξεκουραστούν, ο γέρος όμως αντί για ευχαριστώ πρόσβαλε τον ευεργέτη του, λέγοντας του ένα ελάττωμα στο σώμα του. Έτσι ο νέος μετάνιωσε γιατί έχασε το χρόνο του για κάποιον που δεν άξιζε και έφυγε στενοχωρημένος.

        Όλοι οι Άγιοι είχαν αγάπη, έδειχναν συμπάθεια ακόμα και στους βασανιστές τους και τους δημίους τους. Όποιος ριζώνει στο Χριστό δεν ξέρει τι θα πει εχθρός, αλλά όλους τους έχει φίλους και αδελφούς.  «Τη κακία νηπιάζετε, ταίς δε φρεσί τέλειοι γίνεσθε» (Α' Κορινθ. 14,20).

        Τα ερπετά και τα θηρία δαγκώνουν εκείνους που τα ενοχλούν, αυτή είναι η φύση των ζώων. Αλλά οι άνθρωποι έχουν λογική, είναι εικόνες Θεού και μπορούν να αγαπήσουν ακόμα και τους εχθρούς. Ένα πράγμα πρέπει να μισήσουν, τον διάβολο που σπρώχνει στην μνησικακία και παρασύρει τους αδελφούς μας.

         Οι πατέρες προτείνουν δύο φάρμακα για την αντιμετώπιση της μνησικακίας: την προσευχή προς τους εχθρούς και προσοχή να μην δημιουργήσουμε εχθρούς. Αν δεν αγαπάμε τους εχθρούς μας τότε διώχνουμε μακριά τον φύλακα Άγγελό μας και την Θεία Χάρη. Επίσης παραβαίνουμε την εντολή του Θεού που μας προτρέπει να μην δύσει ο ήλιος πριν συμφιλιωθούμε με τον αδερφό μας. Αλλά και πριν κοινωνήσουμε. Άφησε το δώρο σου, λέει το ιερό Ευαγγέλιο, μπροστά στο θυσιαστήριο και πήγαινε πρώτα συμφιλιώσου με τον αδερφό σου (Ματθ. ε΄24) και τότε θα προσευχηθείς χωρίς καμιά ταραχή. Γιατί η μνησικακία αμαυρώνει και αδυνατίζει το ηγεμονικό της ψυχής, το νου, και σκοτίζει τις προσευχές σου.

Άγιος Νείλος ο Ασκητής.

       Σκέψου ότι δίπλα σου χαστουκίζουν το Χριστό και υπομένει, εσύ τι θα κάνεις; (Άγιος Συμεών Νέος Θεολόγος)

     

Διαβάστηκε 3377 φορές
София plus.google.com/102831918332158008841 EMSIEN-3