Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 12:49

Η εορτή της Παναγίας Παραβουνιώτισσας!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Paravouniotissa Eretrias 2015 004

Με Αναστάσιμη χαρά και μεγάλες ευλογίες, εορτάσαμε την ετήσια πανήγυρη προς τιμή

της Ιεράς Εκόνας Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερέτριας.

Ευγνωμόνως θα θέλαμε να εκφράσουμε τις βαθύτατες ευχαριστίες μας, στον Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος παρόλα τα πολλά καθήκοντά του, δεν ξεχνά επί 12 έτη, να επισκέπτεται την Παναγία μας,δροσίζοντας με τον διδακτικό λόγο του και την υποδειγματική Θ.Λ. το ποίμνιό του, στηρίζοντας το δύσκολο έργο ανεγέρσεως την Ενορίας μας. Ευχομαστε υγεία πολλή και δύναμη.

Αφ' εσπέρας ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεώς μας, Αρχιμ. Ιωάννης Καραμούζης επίσης παρευρέθηκαν ο π. Ευάγγελος από την Ενορία Αγίου Νικολάου του Νέου (Τάχυ Θηβών) ο π. Θεαγένης και ο π. Θεοφάνης εφημέριοι των Ενοριών Ερέτριας και ο π. Κυριάκος εφημέριος Αγιου Κων/νου, στη συνέχεια έλαβε χώρα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παραβουνιώτισσας.

Ανήμερα της πανηγύρεως, Δευτέρα 20 Απριλίου τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τους Αρχιμ. Μεθοδίου Φουντούλη, Αρχιμ. Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου και Διάκ. Νεκτάριο Ευγενικό, ενώ συμμετείχαν οι Ιερείς των Ενοριών της Ερετρίας και άλλοι Ιερείς της περιφερείας και πλήθος χριστιανών, με προεξάρχουσα την Δήμαρχο Ερετρίας κ. Αμφιτρίτη Αλημπαντέ.

Εγκαρδίως ευχαριστούμε την οικογένεια αντιδημάρχου κ. Ιωάννη Τσώκου διά την προσφορά 700 μερίδων ευλογημένου φαγητού το οποίο προσφέρθηκε στους πιστούς.

Επίσης την οικογένεια Χρυσούλας Μώρου, διά την παρασκευή και το μοίρασμα 400 προσφυγικών κουλούρων και κόκκινων αυγών. Τέλος ευχαριστούμε όλους τους προσκυνητές οι οποίοι τίμησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις

Η ιστορία της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Παραβουνιώτισσας αρχίζει από τον 7ο αιώνα μ.Χ., οπότε εικάζεται ότι αγιογραφήθηκε επί Βασιλέως του Βυζαντίου, Ηρακλείου, μετά από μία νίκη του κατά των Περσών. Αγιογράφοι της Εικόνας ήταν 2 ασκητές μοναχοί από την Κύπρο, οι Σιλβέστρος και Ησαΐας. Οι μοναχοί αυτοί μαζί με άλλους χριστιανούς εγκαταστάθηκαν στην Προικόνησο ή αλλιώς στη νήσο Μαρμαρά, στο βουνό, που μέχρι σήμερα ονομάζεται «Παναγιά», όπου ανήγειραν παρά την κορυφή του βουνού, παρεκκλήσι στο όνομα της Υπεραγίας Θεοτόκου δίδοντάς του το όνομα «Παραβουνιώτισσα».

Το 1054 κατά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους, ο ναός πυρπολήθηκε και τον 16ο αιώνα χτίσθηκε πολύ κοντά ο Ναός του Αγίου Γεωργίου. Το χωριό που δημιουργήθηκε το ονόμασαν Γαλλιμή. Μετά από περισσότερα από εκατό χρόνια, βοσκοί, σκάβοντας για να φτιάξουν ένα μαντρί βρήκαν το δάπεδο του κατεστραμμένου ναού της Παναγίας, μανουάλια καθώς και την εικόνα της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας. Η ανεύρεση της εικόνας έγινε Δευτέρα του Θωμά, για αυτό και καθιερώθηκε να εορτάζεται αυτή την ημέρα.

Μετά την βίαιη ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922, οι πρόσφυγες που ήρθαν από τη Μ. Ασία στην Ερέτρια μετέφεραν από την Γαλλιμή, αντί άλλης περιουσίας, την Ιερά Εικόνα της Παναγίας, όπως και άλλες 410 εικόνες.

Προς τιμή της Θαυματουργού Εικόνος δημιουργήθηκε ομώνυμη νέα Ενορία στην Ερέτρια το 1999 με τον μικρό Ναο της Παναγίας.

Στις 12 Απριλίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος έβαλε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση ενός νέου, μεγάλου Ιερού Ναού.

Paravouniotissa Eretrias 2015 005

φωτογραφίες μετά το πέρας της Θ.Λ. στο Πνευματικό Κέντρο Πολιτιστικού

Συλλόγου "Κωνσταντίνος Κανάρης" στο οποίο προσφέρθηκε κέρασμα.

Διαβάστηκε 3601 φορές