Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 00:59

Γνωριμία & δραστηριότητες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

-Κατηχητικό Σχολείο

 Λειτουργεί από το 2001 και περιλαμαβάνει 3 τμήματα: α)το κατώτερο, για παιδιά από 3 ετών έως Α΄ Δημοτικού  β) το μεσαίο, για παιδιά από Β΄ έως Ε΄ Δημοτικού  και γ) το ανώτερο, για παιδιά από ΣΤ΄Δημοτικού έως Γ΄Λυκείου. Πραγματοποιείται με την ευθύνη του Εφημερίου της  Ενορίας και των Κατηχητριών που το πλαισιώνουν και λειτουργεί κάθε Σάββατο, 11 το πρωί.

Μετά την προσευχή αρχίζει η διδασκαλία του μαθήματος, στο οποίο περιλαμβάνονται επίκαιρα θέματα από το Ευαγγέλιο, ιστορίες από την Παλαιά Διαθήκη, τη Μυστηριακή Ζωή της Εκκλησίας, τους Βίους των Αγίων, τη χριστιανική ζωή. Ακολουθεί το ψυχαγωγικό κομμάτι:  ενασχόληση με χειροτεχνίες, κατασκευές, ζωγραφική, παιχνίδια  επιτραπέζια  ή στην αυλή, εκμάθηση ύμνων. Παρέχεται και κάποιο κέρασμα.Την καλοκαιρινή κυρίως περίοδο πραγματοποιούνται και εκδρομές σε Ιερές Μονές, Εκκλησίες, Προσκυνήματα και έτσι κατ'  αυτόν τον τρόπο συνδυάζεται  η Λειτουργική Ζωή με την ψυχαγωγία. Στο Κατηχητικό Σχολείο συμμετέχουν περίπου 120 παιδιά.

Σε μεγάλες γιορτές τα παιδιά του Κατηχητικού ψάλλουν εντός του Ναού θρησκευτικούς ύμνους. Επίσης το Κατηχητικό παίρνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως στην ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ενορίας, στην εορτή λήξεως των Κατηχητικών Σχολείων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς, δρώμενα επί σκηνής και  άδοντας παραδοσιακά τραγούδια. Το 2009 συμμετείχε στο Φεστιβάλ Νεολαίας που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου πήραν μέρος Κατηχητικά απ' όλη την Ελλάδα. Τα παιδιά του Κατηχητικού μας χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, απέσπασαν χειροκροτήματα και άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις για την προσπάθειά τους και τη διαγωγή τους.

Εκτός από την πόλη της Ερέτριας λειτουργεί Κατηχητικό Σχολείο και στον οικισμό των Αγίων Ασωμάτων, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ερέτρια και την Αμάρυνθο. Λειτουργεί κάθε Σάββατο 9:30 το πρωί, με τη συμμετοχή 25 περίπου παιδιών και με παρόμοιες δραστηριότητες με το Κατηχητικό της Ερέτριας: μάθημα, χειροτεχνίες, ζωγραφική, παιχνίδι.

-Εκδήλωση κοπής της αγιοβασιλιάτικης πίτας

Κάθε χρόνο, λίγο μετά την Πρωτοχρονιά πραγματοποιείται η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας σε κάποιο μαγαζί. Στην εκδήλωση συμμετέχει το Κατηχητικό ψάλλοντας τα Κάλαντα, άδοντας παραδοσιακά τραγούδια και παρουσιάζοντας κάποιο θεατρικό ή σκετς επί σκηνής, κληρώνονται ωραία δώρα, προσφέρεται φαγητό και επικρατεί μία ευχάριστη ατμόσφαιρα.

-Εσπερινά κηρύγματα

Μία φορά την εβδομάδα τελείται η Παράκληση της Παναγίας και ακολουθεί ομιλία με θέματα πνευματικού περιεχομένου από τον Εφημέριο του Ιερού μας Ναού και από άλλους Ιερείς όμορων Ενοριών που προσκαλούνται. Σ' αυτές τις συναντήσεις δίνεται η ευκαιρία στους πιστούς να νιώσουν κατάνυξη μέσα στην πνευματική ατμόσφαιρα της Παράκλησης, να διδαχθούν τα της πίστεως μας, αλλά και να βγουν από τη μοναξιά τους και να χαρούν τη συντροφιά και τη ζεστασιά που προσφέρει η Ενορία.

-Εφημερίδα

Κυκλοφορεί από το 2009 ένα διμηνιαίο έντυπο, το οποίο συντάσσεται από τον Ιερέα της Ενορίας μας και τους κατηχητές και διανέμεται δωρεάν στην Εκκλησία.Σκοπός της δημιουργίας του εντύπου είναι να ενημερώσει με τρόπο εύληπτο και ελκυστικό.

-Εκδρομές

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 10 εκδρομές σε Ιερές Μονές και Προσκυνήματα με ικανοποιητική ανταπόκριση από τον κόσμο. Το όφελος απ' αυτές τις εκδρομές είναι μεγάλο, γιατί οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τα πνευματικά τους βιώματα, να προσκυνήσουν ιερούς τόπους, ν' ακούσουν κάποιες κουβέντες από πνευματικούς ανθρώπους πρὸς οἰκοδομήν, να ψυχαγωγηθούν, όχι βέβαια κοσμικά, και να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Επίσης με τις εκδρομές αυτές γίνεται προσπάθεια να εξοικονομηθούν χρήματα για την ανέγερση του νέου Ιερού Ναού.Το 2009 πραγματοποιήθηκε ιστορική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και έγινε προσκύνηση στο Ναό της Αγίας Σοφίας.

-Εξωκλήσια

Στην Ενορία της Παναγίας Παραβουνιώτισσας ανήκουν 4 εξωκλήσια:

α)το εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων που είναι και το παλαιότερο. Βρίσκεται στη θέση Μαγούλα. Εορτάζει στις 30 Ιουνίου, εορτή των Αγίων Αποστόλων, γιατί το Φλεβάρη που γιορτάζουν οι Άγιοι Θεόδωροι, η πρόσβαση είναι δύσκολη. Στην εορτή τελείται περιφορά της εικόνας και μοιράζεται ευλογημένο φαγητό.

β)το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου που είναι 85 χρόνων περίπου.Γιορτάζει στη μνήμη του Αγίου που, ως γνωστόν, όταν είναι πριν το Πάσχα μεταφέρεται την επόμενη μέρα της Αναστάσεως του Κυρίου. Γίνεται πανήγυρη με διανομή ευλογημένου φαγητού και δημοπρασία ζώων.

γ)το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Βρίσκεται στην περιοχή Κοτρώνι της Ερέτριας και είναι 35 ετών. Η ετήσια πανήγυρη γίνεται στη μνήμη του Αγίου στις 8 Μαΐου και πραγματοποιείται περιφορά της εικόνας και προσφορά ευλογημένου φαγητού.

δ)το εξωκλήσι των Αγίων Ασωμάτων στον ομώνυμο οικισμό. Είναι το νεώτερο, περίπου 25 ετών. Η εορτή του γίνεται στις 13 Ιουλίου, όπου είναι η Σύναξη του Αρχαγγέλου Γαβριήλ. Εορτάζεται πανηγυρικά με περιφορά της εικόνας και ευλογημένο φαγητό.

Υπάρχουν επίσης πάνω από 50 εξωκλήσια ιδιωτικά, τα οποία ελάχιστα λειτουργούνται.

 

Διαβάστηκε 7417 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2015 21:36