Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2011 01:18

Πώς είναι ο Παράδεισος;

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(15 ψήφοι)

heaven-on-earthΟ π. Κάλλιστος Ware παρομοιάζει την ζωή του ανθρώπου με ένα βιβλίο με πολλές σελίδες. Η παρούσα  ζωή είναι η εισαγωγή και ο πρόλογος του βιβλίου.

Ενώ η μέλλουσα ζωή είναι το κυρίως θέμα του βιβλίου.Ο θάνατος δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή,η ημέρα του θανάτου είναι τα γενέθλιά μας στην αιωνιότητα.

 

Αν ατενίσουμε την παράδοση της Εκκλησίας μας,μέσα στους Βίους των Αγίων,θα δούμε ότι η ψυχή μετά τον θάνατο εισέρχεται σε έναν υπερουράνιο εναέριο κόσμο.Μέσα σε αυτό το ταξίδι της η ψυχή περνάει μέσα από τον έλεγχο των πράξεων της, σταματώντας στα τελώνια,αυτό λέγεται Μερική κρίση.

Στις 40 ημέρες μετά τον θάνατο,η ψυχή που έχει βρεθεί αμετανόητη,καταποντίζεται από τους δαίμονες στην κόλαση.Ενώ η ψυχή που νικάει τις δοκιμασίες των τελωνίων,ανεβαίνει οδηγούμενη από αγγέλους στον παράδεισο.

Τι είναι ο Παράδεισος;Πού βρίσκεται;Είναι τόπος;

Το θέμα του χώρου του Παραδείσου και της Κολάσεως έχει προκαλέσει τις ειρωνείες από σύγχρονους.Ο Ρώσσος Κροΰστσεφ κορόιδευε τους χριστιανούς που πίστευαν ακόμα στον Παράδεισο,έλεγε:οι αστροναύτες που πήγαν στο διάστημα δεν τον είδαν!Κάποιοι αφελείς και πρωτεστάντες λένε ότι ο Παράδεισος βρίσκεται σε έναν μακρυνό γαλαξία ή αστερισμό.Τέλος υπάρχει και μία μερίδα χριστιανών που υποστηρίζει ότι ο Παράδεισος δεν είναι τόπος αλλά κατάσταση.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία με ευκρίνεια διδάσκει ότι ο Παράδεισος βρίσκεται ''επάνω'' στους ουρανούς και η κόλαση στα έγκατα της γης ''κάτω''.Είναι τόπος τον οποίο οι άνθρωποι δεν μπορουν να τον δουν με αεροπλάνο ή με δορυφόρο,ούτε σκάβοντας με τρυπάνι στη γη θα φτάσουμε στην κόλαση.Δεν ανήκει στον χώρο και χρόνο που βλέπουμε με τα σωματικά μάτια,αλλά μπορούμε να αισθανθούμε με τα πνευματικά μάτια.Ο Παράδεισος σαν χώρος ξεκινάει από εδώ αλλά σαν να περνάει μέσα από μία πόρτα σε άλλη διάσταση.

Ο Μέγας Βασίλειος λέει:ο Παράδεισος φτιάχτηκε από τα χέρια του Θεού,ένας εξαιρετικός τόπος,που υπερέχει από όλη την κτίση σε ομορφιά,λάμπει απο όλα τα άστρα,φωτισμένος από παντού.Δεν υπάρχει βία ανέμων,ούτε χαλάζι,ούτε καύσωνας.

Ο Άγιος Αθανάσιος λέει:οι ψυχές στον Παράδεισο δεν μπορούν να πράξουν ούτε πονηρό ούτε αγαθό (χωρίς σώμα)αλλά κινούνται από το Άγιο Πνεύμα,υμνούν με τους αγγέλους το Θεό και χαίρονται.

Ο προφήτης Δαυίδ ονομάζει τον Παράδεισο''Μήτηρ Σιών''.Όσο γλυκειά είναι η αγκαλιά της μάνας για το βρέφος  τόσο όμορφος είναι ο Παράδεισος για τις ψυχές.

Ο Χριστός τον ονόμασε ''κόλπο Αβραάμ''-''Βασιλεία Ουρανών''-''Οίκο του Πατρός''-''Άνω Ιερουσαλήμ''.

Η Αγία Γραφή λέει:Ο Θεός εφύτευσε τον Παράδεισο προς την Ανατολή στην Εδέμ(=κήπος).Γι' αυτό κι εμείς προσκυνούμε προς την Ανατολή,αναζητώντας την πατρίδα μας,γι αυτό και όλες οι εκκλησίες είναι στραμμένες στην Ανατολή.Στην Ανάληψη ο Κύριος ανέβαινε -ανέβαινε ψηλά προς την Ανατολή και τότε οι άγγελοι είπαν ότι από την Ανατολή θα έρθει πάλι (στην 2α Παρουσία).

Στους Βίους των Αγίων περιγράφεται πως οι Άγιοι βλέπουν τον Παράδεισο πριν το θάνατο,π.χ.Η Αγία Μαύρα όσο βρισκόταν στο μαρτύριο,κρεμασμένη σε ένα σταυρό για βασανιστήριο,είδε 3 οράματα,στο 3ο είδε άγγελο να την κρατά από το χέρι και να την ανεβάζει σε ένα απερίγραπτο  τόπο σε κάλλος...της έδειξε θρόνο με ένα στεφάνι φωτεινό, στολισμένο με πολύτιμους λίθους.Τότε ρώτησε σε ποιον ανήκουν και άκουσε πως τα κέρδισε η ίδια σαν βραβείο της νίκης ,γι αυτό να κάνει υπομονή,γιατί τα ξημερώματα θα κατέβαιναν άγγελοι να οδηγήσουν την ψυχή της στον Παράδεισο. 

Ο Άγιος Στέφανος την ώρα του λιθοβολισμού είδε τους ουρανούς ανοιχτούς και τον Χριστό δεξιά του Θεού.

Ο Άγιος Ευφρόσυνος έγινε μοναχός σε ένα μοναστήρι και είχε το διακόνημα του μάγειρα.Όλοι οι μοναχοί τον περιφρονούσαν και τον κορόιδευαν, αλλά εκείνος υπέμενε χωρίς καμία ταραχή.Συνέβη όμως κάποιος ιερέας του μοναστηριού να προσεύχεται ώστε ο Θεός να του φανερώσει τα αγαθά του Παραδείσου.Τότε ένα βράδυ είδε στον ύπνο του ότι βρέθηκε σε έναν πανέμορφο κήπο με πανέμορφα δέντρα και μέσα εκεί είδε και τον Ευφρόσυνο,τότε τον ρώτησε τι κάνει εκεί και ο Άγιος απάντησε ότι ο Θεός του χάρισε αυτό το μέρος.Ο ιερέας προσπάθησε να φτάσει καρπούς αλλά δεν τα κατάφερνε, έτσι ο Άγιος του έφτασε 3 μήλα.Όταν ξύπνησε κρατούσε τα μήλα που έβγαζαν εξαίσια ευωδία.Ο Άγιος Ευφρόσυνος έφυγε από το μοναστήρι για να μην δοξαστεί.Από τα μήλα όποιος άρρωστος έτρωγε θεραπευόταν.

Ο Απ. Παύλος αρπάχτηκε έως τον 3ο ουρανό και άκουσε άρρητα ρήματα ''μάτι δεν είδε,αυτί δεν άκουσε,λογισμός δεν έβαλε'' ,για όσα ο Θεός ετοίμασε για όσους τον αγαπούν.

''Εν τη οικία του Πατρός πολλαί μοναί εισί''.Στον Παράδεισο υπάρχουν πολλά διαμερίσματα και ανάλογα ο καθένας πόσο κοπίασε στη γη,θα έχει και ανάλογη δόξα.Δεν θα κατοικεί στον Παράδεισο στον ίδιο όροφο ο εκ δεξιών ληστής με τον τίμιο Πρόδρομο.''Αστήρ αστέρος διαφέρει εν δόξη'',όμως ο κατώτερος στον Παράδεισο δεν θα νιώθει μειονεκτικά απέναντι στους αγίους.

Η Βασιλεία των Ουρανών μοιάζει με θησαυρό που βρήκε κάποιος σε ένα χωράφι και πούλησε τα πάντα και αγόρασε το χωράφι για να πάρει το θησαυρό.

Όπως στις γιορτές εδώ στη γη υπάρχει πλήθος κόσμου που φορούν ωραία ρούχα και στολίδια,έτσι στον Παράδεισο θα γίνει επουράνια γιορτή.                                                    

-Αντί πλήθος κόσμου  θα υπάρχουν άγγελοι,προφήτες,άγιοι.              

-Αντί ενδυμάτων και κοσμημάτων,  στεφάνια και βραβεία αιώνια. 

-Αντί φαγητών και καρπών,  ο καρπός του Αγίου Πνεύματος''χαρά,ειρήνη...'' 

 -Αντί θορύβου,φώτων,   ψαλμοί και φως αληθινό.                                                                                          

-Εδώ διωγμοί  εκεί δόξα,  εδώ ατιμώσεις εκεί τιμή,  εδώ ειρωνείες  εκεί έπαινοι,  εδώ κόπος εκεί ανάπαυση. 

Ας μιμηθούμε και εμείς τους Αγίους,ας τηρήσουμε τις εντολές,ας πολεμήσουμε τα πάθη μας,για να χαιρόμαστε αιώνια μαζί με τον Θεό.

Διαβάστηκε 22149 φορές