Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 01:10

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ & ΘΑΥΜΑΤΑ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(18 ψήφοι)

Περιγραφή  της  Ιεράς Εικόνος

Στην Ιερά Εικόνα παριστάνεται η Παναγία, να κρατά το Χριστό αριστερά Της με τα δυο Της χέρια. Ο Χριστός εικονίζεται με σώμα τετράχρονου παιδιού, αλλά με πρόσωπο δωδεκάχρονου, ίσως για να τονιστεί η σοφία Του. Με το δεξί Του χέρι ο Χριστός ευλογεί κοιτάζοντας ευθεία μπροστά.

 Το πρόσωπο της Παναγίας είναι γλυκύ, αλλά και σοβαρό έως αυστηρό· η μύτη λεπτή και μακρουλή δείχνοντας μία πραότητα και ηρεμία, το στόμα κλειστό και μικρό συμβολίζοντας τη νηστεία που έκανε, αλλά και το ολιγόλογο. Το φόρεμα καλύπτει όλο το σώμα σαν βασιλικός μανδύας, το ίδιο και του Χριστού. Κάθεται επάνω σε μεγαλοπρεπή θρόνο  σ'ένα  πανέμορφο μαξιλάρι. Αριστερά και δεξιά Της παραστέκονται 2 Άγγελοι σε στάση δεήσεως, με καλυμμένα εντελώς τα χέρια με το ένδυμά τους, ως ένδειξη σεβασμού και δέους. Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός μας λέγει: ''Μπαίνω στο ιατρείο των ψυχών, στην Εκκλησία, πνιγμένος από λογισμούς σαν να είμαι μέσα σε αγκάθια. Η ομορφιά των εικόνων όμως με έλκει και άθελά μου ο νους μου πηγαίνει στην υπομονή που έδειξε η Παναγία στη ζωή, αλλά και με τι δόξα στεφανώθηκε· μέσω της εικόνας κατανύγομαι, δοξολογώ το Θεό, κερδίζω τη σωτηρία μου''.

Θαύματα  της Ιεράς Εικόνος

Η Αγία Εικόνα της Παναγίας μοιάζει με ένα παράθυρο από το οποίο ατενίζουμε τον ουρανό, είναι κλίμαξ του Ιακώβ που ανεβάζει στον Παράδεισο, είναι ένα παιδαγωγικό μέσο σωτηρίας, είναι ένα έγχρωμο Ευαγγέλιο όχι του λόγου, αλλά της σιωπής, είναι μία πηγή θαυμάτων, όπως μαρτυρούν τα ασημένια τάματα των χριστιανών που έχουν κρεμάσει στο εικονοστάσι Της, σαν ένδειξη ευγνωμοσύνης για τις ευεργεσίες Της.

Μία κυρία που ήταν στα πρόθυρα διαζυγίου με το σύζυγό της, καθώς την είχε εγκαταλείψει για 6 μήνες, ήρθε στην Εκκλησία το 2005 και προσευχήθηκε με πολλά δάκρυα στην Παναγία να τη βοηθήσει. Όταν επέστρεψε στο σπίτι, βρήκε το σύζυγό της μετανοημένο να της ζητάει συγχώρεση. Μετά από λίγες ημέρες ήρθαν και οι δύο στο ναό να ευχαριστήσουν την Παναγία, γιατί έσωσε το γάμο τους, αφού μετέτρεψε τη φουρτούνα σε γαλήνιο λιμάνι και έγινε η αιτία να εισχωρήσουν στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας μας.

Μία μητέρα, η κυρία Γ.Π. από τα Φύλλα, που έμαθε για τη θαυματουργική Χάρη της Παναγίας Παραβουνιώτισσας, ήρθε το 2005 να εναποθέσει μπροστά Της τον πόνο της:  η κόρη της για 8 ολόκληρα  χρόνια περίμενε να βρει νεφρό, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των συχνών αιμοκαθάρσεων, στις οποίες υποβαλλόταν. Αφού προσευχήθηκε με δάκρυα για τον οικογενειακό της σταυρό, παρακάλεσε την Παναγία να βρεθεί ένα νεφρό για την αποκατάσταση της υγείας της κόρης της. Η δέησή της εισακούσθηκε και σε 15 ημέρες την ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι βρέθηκε νεφρό. Η εγχείρηση πέτυχε και κάθε χρόνο όλη η οικογένεια με ευγνωμοσύνη πηγαίνει και ευχαριστεί την Παναγία Παραβουνιώτισσα για την ευεργεσία που της έκανε.

Ο Εφημέριος της Ενορίας Παναγίας Παραβουνιώτισσας π. Χαράλαμπος Ραμαντανάκης αναφέρει το εξής περιστατικό: ''Στην ετήσια πανήγυρη της Ενορίας μας, τη Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά, με πλησίασε ένα άτεκνο ζευγάρι για να μου αναφέρει ένα θαυμαστό γεγονός. Το προηγούμενο βράδυ, η γυναίκα είδε στον ύπνο της την Παναγία την Παραβουνιώτισσα και της είπε ότι ήθελε να έρθει στο «Σπίτι» Της στην Ερέτρια. Το ζευγάρι δεν είχε επισκεφθεί άλλη φορά την πόλη μας ούτε γνώριζε ότι υπάρχει  Ενορία της Παναγίας στην Ερέτρια. Ακολούθησαν την προτροπή της Παναγίας, επισκέφθηκαν τον τόπο μας και μου διηγήθηκαν αυτό που συνέβη, ρωτώντας συνάμα τι να σημαίνει αυτό. Εγώ θαύμασα το γεγονός, χωρίς να γνωρίζω την εξέλιξή του. Την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου το άτεκνο ζευγάρι ξαναεπισκέφθηκε την Εκκλησία της Παναγίας μας και μου ανακοίνωσε ότι περιμένει ένα υγιές παιδί, το οποίο «συνέπεσε» να κυοφορείται 4 μήνες, δηλαδή σχεδόν από τότε που τους είχα πρωτοσυναντήσει. Με σεβασμό και αγάπη ευχαρίστησαν την Παναγία για το θαύμα που τους είχε επιτελέσει''.

Πλήθος πιστών συρρέει να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Παραβουνιώτισσας  τόσο στην Εορτή Της όσο και άλλες φορές, για να αντλήσει δύναμη, παρηγοριά και χάρη, καθώς και να Την ευχαριστήσει για τα θαύματα που έχει επιτελέσει.

Διαβάστηκε 24748 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 11:28